Otok Vis

Povijest otoka

Prvi znakovi života na Visu potjeću iz VI stoljeća prije Krista. Dionizije Sirakuški oko 397. g. pr.Kr. osniva grčki grad Issu kao sjevernu grčku granicu. Issa je bila primarno pomorski grad, tako da se danas osim bogate arheološke ostavštine na kopnu može pronaći puno toga i u akvatoriju otoka.

Stoljećima je Issa bila samostalna otočna država, u početku grčka kolonija, a zatim kasnije i "ugledan i dobrostojeći" rimski grad, o čemu svjedoći gradsko kupalište (terme), arena (danas franjevački samostan)...

Stanovništvo se od davnina bavilo vinogradarstvom, isejsko vino je bilo poznato u helenističkom svijetu što potvrđuju riječi grčkog pisca Agatarhida iz 2. stoljeća prije Krista koji kaže kako je "vino iz Isse, otoka na Jadranskom moru, u usporedbi sa svim drugima bolje".

Rimske terme
Nekadašnji vojni aerodrom

Novija povijest otoka obilježena je ekonomskim propadanjem i izolacijom, početkom 20. stoljeća otokom hara filoksera uništavajući značajan izvor prihoda stanovništva, tada počinje raseljavanje tadašnjih gotovo 15.000 stanovnika. Dva svjetska rata također pridonose rasipanju stanovništva. U drugom svjetskom ratu zbog svog geostrateškog položaja otok postaje veliko uporište savezničkih snaga u ratu protiv fašizma. Sudbinu vojnog otoka nastavlja i nakon drugog svjetskog rata kada postaje snažno uporište JNA što ostaje sve do 1990. godine.

50 godina izolacije onemogućuje otoku turistički razvoj kakav su doživjela ostala turistička područja, što se može na neki način i promatrati u pozitivnom kontekstu: otočna naselja uspjela su se sačuvati većinom u svom izvornom obliku, novih građevina još uvijek nema puno, turistički kapaciteti još nisu narasli toliko da bi mogli apsolvirati masovni turizam, ne postoji infrastruktura koja bi omogućila buran ljetni život, tako da ljudi koji traže mir ovdje mogu pronaći kutak za sebe. Kristalno čisto more i netaknuta priroda idealno su okruženje za obiteljski odmor i opuštanje.

Vis

Grad Vis otočna je luka smještena u zaljevu sv. Jurja na sjeveru otoka. Broji nešto manje od dvije tisuće stanovnika. Stanovništvo je tradicionalno orjentirano poljoprivredi, pretežito vinogradarstvu. Više o Visu na službenim stranicama Turističke zajednice.

Komiža

Živopisan grad na zapadnoj strani otoka, sa otprilike dvije tisuće stanovnika. Tradicionalno staro ribarsko mjesto.